Grote klapper in Weert

Elke week wordt geoefend om de vaardigheden van onze manschappen op peil te houden. Zo rukken wij met enige regelmaat uit naar ongevallen, waarbij voertuigen zodanig worden vervormd, dat inzittenden klem komen te zitten.

Een van de woensdagavonden (vaste oefendag) is het dan zover; op onze eigen oefenlocatie is een scenario “gebouwd”, waarbij twee personenvoertuigen zijn betrokken. Door een oorzaak is één ervan op een weg in botsing gekomen met een fietser, waarbij deze onder de auto terecht is gekomen, en ernstig gewond raakt. De bijrijder krijgt door de schrik een hartstilstand, en de bestuurder heeft door de klap, ernstig rug- en hoofdletsel.
Een achteropkomende personenauto komt door de klap op de zij terecht, en hierin zitten 4 personen die allen ernstig gewond raken.

            

Bij deze oefening zijn veel mensen betrokken; natuurlijk degenen die de oefening spelen, maar ook ondersteunend personeel zoals een oefenleider, waarnemers, collega’s die diverse rollen op zich nemen zoals politie, ambulancepersoneel, maar ook een wegbeheerder en een aantal die als “echt” slachtoffer fungeren.

Bij een oefening horen altijd oefendoelen; dit zijn punten waarop specifiek wordt gelet door de waarnemers.
Bij deze oefening zijn het samenwerken met de politie, ambulance en wegbeheerder erg belangrijk, het omgaan met de diverse personen die gewond zijn geraakt bij de crash, EN welke “klus” moet als eerste worden opgelost. Denk hierbij aan het reanimeren van de bijrijder.
            

Het is een drukte van jewelste; 2 blusvoertuigen met hun bemanningen (2 * 6 personen), een hulpverleningsvoertuig (2) en een snel interventievoertuig (2) zijn nodig om deze hulpverlening tot een goed einde te brengen.
De manschappen zijn moe aan het einde; het is dan ook zwaar werken in de bluspakken, met de zware knipscharen, spreiders en andere hulpverleningsmaterialen, en niet te vergeten, de moeilijke omstandigheden.
Na afloop worden de deelnemers door hun waarnemers gebrieft en de oefenleider spreekt met de gehele groep nog een keer de oefening na, waarbij de nodige “tips en tops” worden uitgedeeld.