OefenenWekelijks wordt er geoefend op en nabij de kazerne aan de Savornin Lohmanstraat in Weert. De manschappen en bevelvoerders worden tussen 19.00 uur en 21.00 uur diverse trainings- en bijscholingsmomenten voorgeschoteld.

De oefeningen omvatten onder andere het bedienen van apparatuur, omgaan met werktuigen en materialen, beoefenen van procedures, het rijden en bedienen van de diverse voertuigen tot het inzetten op realistische scenario’s, die door de afdeling vakbekwaamheid zijn voorbereid (enscenering). Voor dit soort oefeningen wordt er ook op locatie geoefend, bijvoorbeeld bij bedrijven in samenwerking met de bedrijfshulpverlening.

Ook zijn er bijscholingen, bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe regelgeving voor brandweerchauffeurs en LPLHB (levensreddende handelingen waaronder het werken met een AED en reanimeren), die in een instructieruimte worden behandeld.

SpecialismenNiet iedereen hoeft alle oefeningen te volgen; er zijn namelijk verschillende functies (specialisaties) binnen de brandweer. Er zijn de gewone manschapsfunctie, de bevelvoerder, de chauffeur/voertuigbediener, maar ook de brandweerduiker. Naast de basisvaardigheden voor de manschap, waaraan iedereen moet voldoen, hoef je alleen de extra oefeningen en trainingen te doen, die voor deze specialisatie gelden.
Duikers hebben een speciaal oefenprogramma. Naast de woensdagavond (2x per maand), oefenen zij ook eenmaal op de dinsdagavond en de zaterdagochtend.

OefencentraEenmaal per jaar gaan alle manschappen en bevelvoerders oefenen in een realistische omgeving op een oefencentrum. Het voordeel van deze oefeningen is dat in de diverse panden die ter beschikking staan, met echt vuur en rook kan worden gewerkt. Hierdoor kan men trainen op de gevaren die bij een brand op de loer liggen, zoals hoge temperaturen en gevaarlijke rook.
Hier worden ook nieuwe brandbestrijdingstactiek- en technieken geïntroduceerd, en het zoeken met een warmtebeeldcamera naar slachtoffers.