Paraatheid

 

De brandweer van Weert is verdeeld over 3 blusgroepen, bestaande uit vrijwillige manschappen.
Aan iedere groep is 1 beroepsmedewerker gekoppeld, die meedraait in een piketfunctie. Elke blusgroep verzorgt éénmaal per drie weken de minimale bezetting.

Een dienstweek begint op maandagochtend om 06.00 uur en eindigt exact een week later op hetzelfde tijdstip. Met een app op je mobiele telefoon zie je eenvoudig de bezetting van dienstdoende groep. Vrijwilligers kunnen zich in de app af- en aanmelden en de minimale bezetting garanderen. De minimale bezetting bestaat uit 8 personen waaronder een bevelvoerder, 2 chauffeurs en manschappen.

Hieronder zie je het standaard rooster van de ploegen. In het algemeen geldt dat overdag iedereen alarm krijgt. ’s Avonds, in de weekenden en tijdens feestdagen alleen de dienstdoende groep. Maar! Als het erop aankomt staat het hele korps klaar bij een grote incident.

Dag(en): Tijd: Dienst:
Maandag t/m vrijdag 06.00 – 18.00 uur Beroepsgroep
Blusgroep 1
Blusgroep 2
Blusgroep 3
18.00 – 06.00 uur Dienstdoende blusgroep
Zaterdag & Zondag 00.00 – 00.00 uur Dienstdoende blusgroep
Officiële feestdagen 00.00 – 00.00 uur Dienstdoende blusgroep

Hoe is het overdag geregeld?

Op werkdagen tijdens kantooruren is de alarmering anders geregeld. De beroeps / dagdienstmedewerkers bezetten tussen 08.00 uur en 17.00 uur voor een gedeelte de voertuigen. Zij bemannen onder ander het Snel Interventie Voertuig (SIV), een specialistisch voertuig zoals de autoladder, of het hulpverleningsvoertuig.
Ook leveren zij de bevelvoerder en de chauffeur voor het eerste blusvoertuig.
De overige manschappen, chauffeurs en bevelvoerders die nodig zijn, worden ingevuld door de vrijwilligers die opkomen van alle drie groepen. Zij worden allemaal gealarmeerd tussen 06.00 uur in de ochtend en 18.00 uur in de avond.

Op feestdagen die op een doordeweekse dag vallen (denk aan een 2e Paasdag), wordt overdag, dus tijdens kantooruren alleen de dienstdoende blusgroep gewaarschuwd.

Opschaling

Is een brand of een ongeval zodanig groot dat één groep assistentie nodig heeft, dan wordt er opgeschaald. Dit betekent dat de bevelvoerder van de eerste blusgroep via de meldkamer assistentie vraagt van meerdere voertuigen en bemanningen. In vaktermen heet dit middelbrand, grote brand, zeer grote hulpverlening enzovoort.

Lokaal Actiecentrum (LAC)

 

Af en toe raast er een storm over het land. Er is dan veel overlast van omgewaaide bomen op wegen, ondergelopen kelders door hevige regenval en gevelpanelen die naar beneden dreigen te vallen.

De meldkamer (112-centrale) krijgt dan zoveel meldingen te verwerken voor de gehele regio, dat ze deze niet meer alleen kunnen verwerken, ondanks de inzet van extra personeel.
Door de inzet van meerdere lokale actiecentra (LAC), wordt de reguliere meldkamer ontlast.
In Weert is het LAC gevestigd in een aparte ruimte in de kazerne en wordt bemand door enkele manschappen die hiervoor zijn opgeleid.
Zij ontvangen de vele meldingen van de meldkamer en sturen de voertuigen rechtstreeks aan. De meldkamer blijft zo bereikbaar voor spoedeisende hulp, zoals een woningbrand, en een ongeval op de weg waarbij personen bekneld raken.

Vakanties

Tijdens vakanties is zoals bij vele bedrijven de bezetting iets minder, maar door maatwerk te leveren staat de brandweer altijd paraat!