Open dag 2016

Aftermovie – Open dag 2016

De film over de OPEN DAG op zaterdag 18 juni 2016! Met dank aan Julia Jansen.
Een dag waaraan vele partners, samen met de brandweer hebben meegewerkt.
AmbulanceZorg Limburg-Noord, brandweercollega’s uit België, de afdeling “brandveilig leven” van de regio Limburg-Noord, de Politie, Prorail, Rijkswaterstaat, de jeugdbrandweer, Wonen Limburg, Lego-incidentencity, LFO (landelijke faciliteit ondersteuning), de gemeente Weert, WML (waterleidingmaatschappij Limburg), Burgernet, een team van team brandonderzoek EN medewerkers van HartslagNU, en nog vele anderen.

Heb je genoten? We zien je graag in de toekomst terug, als bezoeker, maar wellicht ook als brandweerman- of vrouw.

WEERT – op zaterdag 18 juni 2016, zijn de straten rondom de brandweerkazerne, gevuld met duizenden belangstellenden. Kinderen, (groot)ouders, neven en nichten, ooms en tantes, vriendjes en vriendinnetjes vergapen zich aan de vele voertuigen, kijken geamuseerd naar de doorlopende demonstraties en laten zich informeren bij de diverse informatieve stands. Ook voor de actieve bezoeker is er veel te doen.

De open dag wordt geopend met de spectaculaire aankondiging en overdracht van 2 nieuwe blusvoertuigen.
Het is al druk vanaf het begin, het gevolg van het gebruik van de sociale media, bezoek aan de weekmarkt, flyers en posters, actief aanschrijven en bezoeken van basisscholen en de nieuwe website.
Er zijn doorlopend demonstraties, zoals het blussen van branden, hulpverleningen, demonstraties duikploeg en inzetten met gevaarlijke stoffen.
Ook zijn er demo’s vlam in de pan en spuitbussen in open vuur.
Voor de jonge jeugd is het rondrijden in een brandweerauto het hoogtepunt, anderen kunnen een klein brandje blussen of met hydraulische scharen een fiets kapot knippen. Het lopen in een besloten ruimte vol met rook, is voor veel personen het ultieme genot.
Op het terrein is een “wifi” netwerk aangelegd. Jongens en meisjes kunnen meedoen aan een interactieve speurtocht, waarbij ze 21 vragen dienen te beantwoorden. Na afloop krijgen ze een heus “spuitdiploma”.
Rond de klok van 14.00 uur wordt stil gestaan bij de landelijke herdenking van omgekomen brandweermensen. Na een korte toespraak IS HET EVEN STIL!

De voorbereidingen

Al in november 2015 komt “het kader” voor het eerst bijeen voor een zogenaamde brainstormsessie. De eerste ideeën worden geboren, het draaiboek van de laatste open dag wordt tevoorschijn gehaald en de eerste werkgroepen worden ingesteld.
Ook de anekdotes van destijds en de oude koeien worden weer uit de sloot gehaald, kortom fijne herinneringen!
De werkzaamheden worden verdeeld over de diverse commissies.

Deelnemende partijenMet bijna 250 personen hebben we deze dag tot een succes gemaakt!
Er hebben vele partners traditiegetrouw meegedaan zoals de Politie, de AmbulanceZorg Limburg-Noord en de brandweercollega’s uit België met hun blusreus (crashtender).
Ook instanties zoals ProRail, Rijkswaterstaat, maar ook minder bekenden zoals bureau “Drugszaken”, die een complete hennepplantage hebben meegenomen, en de LFO (landelijke Faciliteit Ondersteuning ontmanteling), een eenheid die laat zien hoe je een XTC-lab moet ontmantelen, hebben acte de présance gegeven.

Informatieve stands zoals de gemeente Weert, de WML (Waterleiding Maatschappij Limburg), Burgernet, Wonen Limburg, maar ook medewerkers van de Dierenambulance en HartslagNU hebben veel inwoners van Weert en omstreken te woord gestaan met vragen.
De klapper voor de jeugd is de komst van LEGO-incidentencity, een maquette van legosteentjes die ruim 20 m² beslaat en kleine en grote rampen in Nederland uitbeeldt.
Naast het uitstallen van al onze voertuigen en materialen, heeft de afdeling “brandveilig leven” van de veiligheidsregio zich ook uiterst professioneel gepresenteerd aan het publiek.
Ten slotte zijn enkele grote mobiele kranen te bezichtigen.
Een CBRN-peloton (chemisch, biologisch, radioactief en nucleair) voor grootschalige ontsmetting, dat is opgericht vanwege het opkomende terrorisme in de wereld, sluit de rij.

FilmDe post Weert heeft een korte film gemaakt over het werk van de vrijwillige brandweer.
In een hoog tempo flitsen alle disciplines voorbij, waarin vele facetten van onze werkzaamheden worden uitgelicht.
Een aantal manschappen hebben hieraan meegewerkt, samen met M-art Media Productions en nieuwssite WeertdeGekste. Zij zijn 2 werkdagen in touw geweest om dit product van 1 minuut en 44 seconden te realiseren. Bekijk hem hier!

Maquettes

De organisatie heeft dit jaar de basisscholen opgeroepen om een maquette te maken van een brandweerkazerne.
Diverse groepen van het basisonderwijs hebben hieraan gehoor gegeven en het resultaat is verbluffend.
De “bouwwerken” zijn tijdens de open dag ten toon gesteld in de kazerne en zijn te bezichtigen op onze facebookpagina.